کات اوت چیست؟ یک قطعهای از تجهیزات الکتریکی است که در مدارهای الکتریکی استفاده میشود. اساسا این فیوز در کنار کنتور برق ساختمان قرار میگیرد. که وظیفه آن محافظت از ترانسفورماتور در برابر جریانهای زیادی است که از اضافه بار و یا اتصال کوتاه نشات میگیرند. در شبکههای ضعیف یا سیمپیچیهایی که در درون ترانس هستند از کات اوت استفاده میشود. هر کات اوت از دو بخش تشکیل شده است که یکی از آنها محفظه مسدود اتصالات خط به آن بسته میشود به صورتی ساخته شده که کراس به آرامی بسته میشود. بخش دیگر نگهدارنده فیوز است که متحرک است و به راحتی المنت داخل آن را میتوان تعویض کرد. کات اوتها معمولا از سه مدل مختلف تولید میشوند که مدل اول مسدود و دومی باز و سومی روباز است.
که رایجترین کات اوتهایی که در ایران استفاده میشوند مدل کات اوت باز است. در ساختمان داخلی کات اوت سه بخش اصلی پایه فیوز، سیم فیوز، نگهدارنده فیوز است؛ المنت فیوز داخل یک لوله فیبری قرار دارد که به علت اضافه جریان میسوزد. قوس الکتریکی ایجاد میشود این قوس به دیواره لوله فلزی برخورد میکند و سپس گازی را متصاعد میکند که منجر به بیرون رفتن قوس میشوند. هر چه جریان برق عبوری از فیوز بیشتر باشد مقدار گاز بیشتری به مواد دیواره لوله متصاعد خواهد شد. پس از این که المنت میسوزد لوله فیوز به بیرون آویزان خواهد شد که این نشان دهنده سوختن المنت است. المنت کات اوت از چهار قسمت ساق، تکمه، سیم انتهایی، المنت تشکیل میشود.
اساسا در سیستم توزیع برق کات اوت فیوز ترکیبی از کلید و فیوز است که در ابتدای مدار قرار میگیرد که سه وظیفه اصلی زیر را بر عهده دارد:
» حفاظت فیوز برای یک دارایی خط
» حفاظت فعالی خطای زمین
» نشانگر بصری از یک مدار باز