خودرو های هوشمند : پیشرفت تکنولوژی همواره اتفاقات تازه ای را به همراه دارد.یکی از این اتفاقات نو و نو ساخت خودرو های هوشمند می باشد که امروزه تحت عنوان smart یا هوشمند شناخته میشوند. و معمولا مردم در موردخودرو های هوشمند دو نوع واکنش از خود نشان میدهند یا آن را دوست دارند یا از آن متنفرند. احتمالا تا چند سال آینده خودرو های هوشمند و خودران را در سراسر دنیا تماشا خواهید کرد. اما این موضوع از کجا شروع شد؟
تاریخچه خودرو های هوشمند
هرچند که خودرو های هوشمند صنعتی نوظهور می باشد اما همانند صنایع دیگر تاریخچه جالبی دارد. سازندگان برند Swatch برای اولین بار ایده ساخت یک ماشین جدید را ارائه میدهند.آنها می خواستند این ماشین با استفاده از همان شخصی سازی هایی که در ساعت های swatch انجام می شود یک ماشین بسازند.
نیکولاس هایک معتقد بود صنعت خودرو ماشین های کوچک را نادیده گرفته می باشد با این حال هایک نمیخواست که به رقابت با دیگر سازندگان خودرو بپردازد و بیشتر به دنبال همکاری بود. هایک برای عملی ساختن ایده خود با چندین تولید کننده صحبت کرد و در نهایت با فولکس واگن به نتیجه رسید اما مدتی بعد مدیرعامل فولکس عوض شدو قصد داشت که ایده خودرو های هوشمند را با SMH پایان دهد بنابراین هایک به جستجوی دیگر شرکا پرداخت و نهایتا با سازندگان مرسدس بنز به توافق رسید و در نهایت اولین نسل خودرو های هوشمند در اکتبر سال 1998 به بازار عرضه شد.
خودرو های هوشمند چیست؟
ماشین هوشمند به ماشینی گفته میشود که توانایی دریافت اطلاعات و تجزیه و تحلیل آن را دارد. هرچه ماشین این عملیات را بهتر انجام دهد یعنی میزان هوشمندی بالاتری دارد. هرچند امروزه انتها ماشین های مدرن دارای یک کامپیوتر مرکزی هستند که تا درصدی باعث هوشمندی آن می شود اما تعریف جدیدتری از خودرو های هوشمندر وجود دارد. به ماشین های خودران و یا بدون راننده هم خودرو های هوشمند می گویند که درصد هوشمندی آن با ماشین های معمولی اصلا قابل قیاس نیست. در خودرو های هوشمند از فناوری هوش مصنوعی استفاده شده است.
عملکرد یک خودرو هوشمند چگونه است؟
عملکرد خودروهای هوشمند بر پایه ی شبکه های عصبی که از میلیون ها نورون مجازی است تشکیل شده و عملکردی شبیه به مغز انسان را دارد و آن را تکرار میکند.این نکته قابل ذکر می باشد که شبکه های عصبی از داده های واقعی استفاده نمی کنند بلکه بر اساس میلیون ها عکس و داده های دیگر از زندگی واقعی محور ها را شناسایی می کنند.
اهمیت خودرو های هوشمند در زندگی روزمره
خودرو های هوشمند کاربری های فراوان زیادی برای انسان دارد به طور مثال افرادی که در بخشی از رانندگی همانند پارک دوبل مهارت لازم را ندارد می توانند از ماشین هوشمند خود درخواست کنند که این کار را انجام دهد.
یا اگر همیشه برای پارک کردن خودرو خود جای مناسبی پیدا نمی کنید میتوانید از خودرو هوشمند خود درخواست کنید پس از رساندن شما به مقصد به خانه برگردد و راس ساعت مورد نظر شما برای همراهیتان به خانه در محل مورد نظر شما باشد. همچنین از این خودرو ها می توان برای افرادی که مشکلات جسمانی و حرکتی دارند استفاده کرد.
مرسدس بنز کلاس S
شرکت خودروسازی بنز که از اولین تولید کنندگان ماشین هوشمند می باشد در حال تولید هوشمند ترین ماشین خود می باشد. یکی از موارد هوشمندی که در این ماشین به کار رفته می باشد وجود چندین دوربین می باشد که میتواند انتها چاله های خیابان و جاده را شناسایی کند و به راننده اطلاع دهد تا از روی آن ها رد نشود در نتیجه هم سرنشینان آسایش بهتری دارند و هم ماشین سالم می ماند.
بی ام دبلیو M4
این ماشین یکی از ماشین های مدرن و هوشمند در حال حاضر می باشد و وجه متمایز کننده آن این می باشد که این خودرو دارای دستیار داخلی می باشد که باهوش مصنوعی کار میکند و در حین رانندگی به شما کمک خواهد کرد رانندگی بهتری را تجربه کنید. و اما یک خبر خوب اگر جزو افرادی هستید که معمولا جای پارک خودرو خود را فراموش مینمایید این ماشین مشکل شما را حل خواهد کرد با وصل کردن گوشی هوشمند شخصیتان به ماشین می توانید به راحتی از محل پارک کردن خودروی خود باخبر شوید.
آئودی A8
جدیدترین نسل این ماشین مربوط به سال 2019 می باشد که شامل دوربین و حسگر 360 درجه میشود. از موارد هوشمند به کار گرفته شده در این ماشین می توان به سیستم تعلیق خودکار چرخ ها اشاره کرد. این ماشین دارای سیستم کمکی عبور از تقاطع می باشد اگر به هنگام عبور از تقاطع آئودی خودرویی با وضعیت خطرناک را شناسایی کند به صورت خودکار از حرکت باز می ایستد. از دیگر تکنولوژی های به کار رفته در این ماشین که نظر افراد فراوان زیادی را به خود جلب کرده می باشد تبلت جدا شونده می باشد با استفاده از این تبلت شما می توانید در هرجایی که هستید کنترل ماشین خود را در دست داشته باشید.
بررسی مزایا و معایب خودرو های هوشمند
اجازه بدید در ابتدا توضیح مختصری از سنسور های موجود در خودرو های هوشمند را برایتان توضیح دهم. اتومبیل های هوشمند برای طی کردن مسیر نیاز به دریافت اطلاعات و پردازش آنها دارند که این کار توسط سنسور ها گونه می گیرد به اینگونه که اطلاعات از راه سنسور های نصب شده دریافت و پس از تحلیل داده ها بر اساس شرایط موجود خودرو هوشمند تصمیم گیری می کند.
انواع سنسور های موجود در خودرو های هوشمند
سنسور رادار
سنسور فراصوت
دوربین رنگی
سنسور لایدار
سنسور رادار
از این سنسور برای محاسبه فاصله اجسام استفاده می شود عملکرد آن به این شکل می باشد که فرستنده امواج رادیویی را به اطراف ارسال میکند و امواج پس ار برخورد با اجسام بازتاب داده می شوند که توسط گیرنده ها دریافت می شود و سیستم بر اساس زمانی که برای انجام این عملیات صرف شده فاصله را اندازه گیری می کند.
سنسور فراصوت :
این سنسور هم همانند سیستم رادار عمل میکند با این تفاوت که برای فواصل نزدیک تر کاربرد دارد و البته برای فرکانس هایی که توسط انسان قابل شنیدن نیست.
دوربین رنگی :
از این دوربین برای شناسایی عناصر رنگی مثل تابلو ها .چراغ راهنمایی و… استفاده می شود، این دوربین ها اطلاعات را به صورت سه بعدی ارائه نمی دهد و از دیگر معایب آن این می باشد که وابسته به محیط هستند.
سنسور لایدار:
اطلاعات سه بعدی اطراف را جمع می کند و با سرعت و وضوح بالا قابلیت عملیات را دارد. سرعت ان چنان بالاست که علاوه بر شناسایی قابلیت دسته بندی کردن را هم داراست.
کاهش تلفات انسانی
با توجه به آمار های اعلام شده بیش از 94 درصد تصادفات به علت خطا انسانی بوده که شامل بی دقتی . خواب آلودگی و مشکلات جسمی و بینایی راننده می شود با وجود خودرو های هوشمند قطعا این درصد کاهش خواهد یافت.
کاهش اتلاف وقت
افراد بسیاری ساعات زیادی را برای رفت و آمد به محل کار خود و محل تحصیل و…. به رانندگی می پردازند زمانی که خودرو شما قابلیت رانندگی به صورت خودکار را دارا باشد میتوانید از وقت آزاد خود در اتومبیل شخصیتان برای انجام فعالیت های دیگر استفاده کنید : Smart cars